ΚΟΣΜΟΣ

G20: Μακριά από τον Ομπάμα θέλησε να καθίσει ο Πούτιν

G20: Μακριά από τον Ομπάμα θέλησε να καθίσει ο Πούτιν

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη, ξεκινούν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G-20 στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με βασικό στόχο στην ατζέντα των συζητήσεων, την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομία. 

Μια αμήχανη και συγκρατημένη χειραψία αντάλλαξαν μπροστά στους φωτογράφους, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσημη υποδοχή των ηγετών των G 20. Ομπάμα και Πούτιν βρίσκονται σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με επίκεντρο τη συριακή κρίση.

large

Το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου παρότι δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, είναι η κρίση στη Συρία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Ο ρώσος πρόεδρος, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, υποδέχεται τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας.

Οι αλλαγές από τους Ρώσους στο πλάνο καθισμάτων στο τραπέζι όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής για να κρατήσουν μακριά τον πρόεδρο τους από τον Μπάρακ Ομπάμα είναι ένα γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ.

Κάτω από το ήδη φορτισμένο κλίμα λόγω Συρίας, το πλάνο καθισμάτων στη σύνοδο κορυφής των G20 έχει σύμφωνα με πληροφορίες αναπροσαρμοστεί ώστε να υπάρξει φυσική απόσταση μεταξύ της χώρας που τη φιλοξενεί και τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πριν από τη συνεδρίαση στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η δράση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελεί «επίθεση». Πολιτικοί αναλυτές λένε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μιάζει όσο ποτέ άλλωτε με το κλίμα που επικρατούσε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν φαίνεται να βάζει φρένο στην επιθυμία του να προχωρήσει σε επέμβαση, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανακοινώνει τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Διαβάστε επίσης:

Το Βατικανό διαψεύδει τηλεφωνική επικοινωνία του Πάπα με τον Άσαντ

G20: Αναμέτρηση Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία