ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα περιμένει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Κέρι: Ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα περιμένει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει απόφαση να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με την καταγγελθείσα από τη συριακή αντιπολίτευση χρήση χημικών τον Αύγουστο στα περίχωρα του Δαμασκού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα όλων των δυνατών επιλογών.

Νωρίτερα το Σάββατο, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε μεν την άποψη πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών στην καταγγελθείσα επίθεση του Αυγούστου, και ζήτησε ισχυρή απάντηση, όμως υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστη η διαδικασία μέσω ΟΗΕ.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τη συριακή κρίση μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ» σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Ως γνωστόν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ετοιμάζουν την έκθεσή τους, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Το προηγούμενο Σάββατο είχε γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές πως το πόρισμα των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα είναι έτοιμο σε τουλάχιστον δύο βδομάδες ή και περισσότερο.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του, τάχθηκε κατά μιας εμπλοκής σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

«Αυτό δεν θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη Συρία και επανέλαβε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα.