ΚΟΣΜΟΣ

Χέιγκ: Η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση

Χέιγκ: Η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση

«Η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος πρέπει ν' αντιδράσει στη χρήση χημικών όπλων. Ο κίνδυνος αυτός ξεπερνά το θέμα της Συρίας», δήλωσε στο BBC ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνησή του «εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά» δεν προβλέπει νέα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Πήραμε μαθήματα από το Ιράκ. Να είστε βέβαιοι ότι δεν επιδιώκουμε επλοκή σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε ο κ. Χέιγκ.

Η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται στην πλειονότητά της κατά της επέμβασης στη Συρία.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, εκτίμησε πως οι δισταγμοί της κοινής γνώμης στη Δύση εξηγούνται κυρίως από το γεγονός ότι «και οι δυο πλευρές έχουν προβεί σε φοβερές πράξεις».

Ο κ. Χέιγκ αναφερόταν στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα η εφημερίδα New York Times, στο οποίο εμφανίζονται σύροι αντάρτες να εκτελούν ομαδικά στρατιώτες του καθεστώτος.

Διερωτήθηκε ακόμη «πώς η Συρία θα μπορέσει να είναι ενωμένη στο μέλλον υπό τον πρόεδρο 'Ασαντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 100.000 νεκρούς, για τρομερά βασανιστήρια και παραβιάσεις». «Όμως, αυτό είναι θέμα των Σύρων να το αποφασίσουν», πρόσθεσε.