ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και πιο αρνητικοί οι Αμερικάνοι σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία

Όλο και πιο αρνητικοί οι Αμερικάνοι σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία

Η αντίδραση των Αμερικανών πολιτών σε ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για να προχωρήσει στο σχέδιό του για μια επιχείρηση-αστραπή εναντίον της Δαμασκού.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 5η-9η Σεπτεμβρίου, πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς (ποσοστό 63%) διαφωνούν με μια επέμβαση στη Συρία. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η τελευταία ημέρα της οποίας ήταν η 30ή Αυγούστου, το ποσοστό αυτό ήταν 53%.

Ταυτοχρόνως, μειώθηκε το ποσοστό και όσων τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης: από το 20% την 20ή Αυγούστου, έχει πέσει σήμερα στο 16%.

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών εναντίον των Σύρων πολιτών, μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (ποσοστό 26%) κρίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν ενώ σχεδόν ένας στους δύο (52%) θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν.

Η εκπρόσωπος του Ipsos Τζούλια Κλαρκ σχολίασε ότι η δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε επέμβαση "οποιουδήποτε είδους και οπουδήποτε" και αν συμβεί αυτή.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.450 Αμερικανών και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,9%.