ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Ο Άσαντ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να φέρει την ειρήνη

Κέρι: Ο Άσαντ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να φέρει την ειρήνη

Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις ιδέες του Ρώσου ομολόγου του Σ. Λαβρόφ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ παράλληλα κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «να εκμεταλλευτεί πραγματικά την ευκαιρία που του δίδεται για να προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη» στην χώρα του.

Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Συρία προτίθεται να υπογράψει την διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, που απαγορεύει την ανάπτυξη, την αποθήκευση και την χρήση χημικών όπλων, ο Κέρι υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η Δαμασκός θα κρατήσει τον λόγο της και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «θα βοηθήσει οι ΗΠΑ να εργαστούν τις προσεχείς ημέρες μαζί με την Ρωσία για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα» της Συρίας.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η ρωσική πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «προκειμένου να αποκτήσουμε την πεποίθηση ότι αυτή έχει την ισχύ που θα πρέπει να έχει», πρόσθεσε εξάλλου ο Κέρι, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε επίσης ότι η στρατιωτική βοήθεια που έχουν δεσμευτεί να αποστείλουν οι ΗΠΑ σε μετριοπαθείς αντικυβερνητικούς αντάρτες στην Συρία έφτασε σε αυτούς όσο συντομότερα ήλπιζαν, αλλά ότι «ορισμένα αντικείμενα» φτάνουν τώρα. Ο Κέρι αρνήθηκε να διευκρινίσει σε ποια αντικείμενα αναφερόταν.