ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Πρώτη η Μέρκελ, ανεβαίνει ο Στάινμπρουκ

Γερμανικές εκλογές: Πρώτη η Μέρκελ, ανεβαίνει ο Στάινμπρουκ

Έντεκα ημέρες πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζουν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, παρά την ελαφριά άνοδο που καταγράφει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).


Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, το CDU και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας CSU πιστώνονται με το 39% της πρόθεσης ψήφου, μια μονάδα λιγότερη απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Το SPD σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες, φθάνοντας το 25%.

Οι φιλελεύθεροι του FDP κερδίζουν μία μονάδα και φτάνουν στο 6%, συνεπώς μπορεί να σχηματιστεί ξανά ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Ο πιθανότερος εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι, χάνουν δύο μονάδες και πέφτουν στο 9%.

Σε όρους δημοτικότητας, ο Στάινμπρουκ κέρδισε 3 μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα, φθάνοντας το 26%, όμως εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλη απόσταση από την Μέρκελ που συγκεντρώνει τις διπλάσιες προτιμήσεις (52%, -3 μονάδες).

Τέλος, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ντι Λίνκε», με το οποίο το SPD και οι Πράσινοι λένε πως δεν θέλουν να κυβερνήσουν, αυξάνει τη δύναμή του για δεύτερη φορά φέτος φθάνοντας στο 10%, ενώ το κόμμα AfD που τάσσεται κατά του ευρώ χάνει μια μονάδα και πέφτει στο 3%, δηλαδή κάτω από το όριο του 5% που του επιτρέπει να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.