ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Μαδρίτη οι Καταλανοί

Υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Μαδρίτη οι Καταλανοί

Την εθνική τους εορτή, γνωστή ως "La Diada" γιόρτασαν σήμερα οι Καταλανοί, με πορείες και συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας τους από την Ισπανία.

Ο Καταλανός πρόεδρος, Αρτούρ Μας έχει ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας το 2014,αλλά η Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απορρίπτουν την πρόταση.

Η Καταλονία είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, με δικό της κοινοβουλιο και δικαιώματα συλλογής φόρων.

Έχει 7,5 εκατομμυρία κατοίκους, και η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας από τη Μαδρίτη. Ωστόσο, το καταλανικό δεξιό κόμμα- που συμμετέχει στην κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι- εκφράζει την αντίθετη άποψη.

"Υπάρχουν εκατομμύρια Καταλανοί, που αισθάνονται ορφανοί. Διότι δεν έχουμε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχείριο των αποσχιστικών τάσεων και των οπαδών της ανεξαρτησίας", τονίζει η επικεφαλής του κόμματος, Αλίσια Σάντσεθ Καμάτσο.

Η Καταλονία απώλεσε την ανεξαρτησία της το 1714, όταν οι δυνάμεις της ηττήθηκαν από τον βασιλιά Φίλιππο Ε' της Ισπανίας.

Από το 1900 περίπου και μετά, ο καταλανικός εθνικισμός γνωρίζει αναβίωση και οι Καταλανοί θεωρούν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο χωριστό έθνος σε σχέση με τους Ισπανούς.