ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό με 13 νεκρούς σε ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον

Μακελειό με 13 νεκρούς σε ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον

Οι αμερικανικές αρχές που ερευνούν τις συνθήκες του μακελειού στα γραφεία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον, με τους 13 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και τους οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσαν ότι υπήρξε μόνο ένας ένοπλος.


«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ή ένδειξη μέχρι τώρα, ότι υπήρξε και άλλος ένοπλος, ακόμη και αν δεν έχουμε αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε κατά της διάρκεια ενημέρωσης ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι. Από την πλευρά της η αρχηγός της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Κάθι Λανίερ ανέφερε ότι «είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπήρχε μόνο ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στο κτίριο».

Ο δράστης που σκοτώθηκε από την αστυνομία, είναι ο 34χρονος Άαρον Αλέξις από το Φορθ Γουέστ του Τέξας, ο οποίος υπηρέτησε στο Ναυτικό την περίοδο 2007-2011.

slide 317177 2917667 free

Ο 34χρονος Αλέξις, που αναγνωρίστηκε ως ο ύποπτος που άνοιξε πυρ με ένα ημι-αυτόματο όπλο σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν πρώην έφεδρος παρασημοφορημένος πεζοναύτης, με συχνές εξάρσεις θυμού, και απομακρύνθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για αδιευκρίνιστους λόγους.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του είχε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στις τάξεις του Ναυτικού ως έφεδρος από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011. Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η απομάκρυνση του Αλέξις από το Ναυτικό έγινε εξ αιτίας «μιας σειράς περιστατικών που συνδέονται με τη συμπεριφορά του», αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το είδος των παραπτωμάτων και αν είχε αναγκαστεί τα επιστρέψει τα παράσημα. Ο Αλέξις το τελευταίο διάστημα είχε προσληφθεί από έναν υπεργολάβο της Hewlett – Packard για την "ανακαίνιση" του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το intranet του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hewlett – Packard.

slide 317177 2914732 free

Ο πανύψηλος αφροαμερικανός με το ξυρισμένο κεφάλι μπήκε στο συγκρότημα γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού με ειδική άδεια εισόδου που ανήκει σε άλλο μέλος του Πολεμικού Ναυτικού , σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post , αλλά δεν έγινε γνωστό αν η ταυτότητα είχε κλαπεί, ή εάν του είχε δοθεί οικειοθελώς από τον κάτοχό της. Αρκετές ώρες μετά την τραγωδία, το FBI εξέδωσε ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον ύποπτο, του οποίου δημοσίευσε και τη φωτογραφία. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες και όσες έχουμε είναι ασήμαντες. Θέλουμε να μάθουμε τα πάντα σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του », δήλωσε ο Βάλερι Πάρλεβ, βοηθός διευθυντής του FBI .

slide 317177 2917650 free

Μετά την αναχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Αλέξις εργάστηκε μερικές φορές ως delivery boy σε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο στo Φορτ Γουόρθ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν φίλοι και γνωστοί του. Έμαθε την γλώσσα της Ταϊλάνδης μετέβη εκεί όπως και στην Ιαπωνία, και συμμετείχε σε βουδιστικές θρησκευτικές τελετές καθώς του άρεσε να διαλογίζεται. «Δεν ήταν ένας τύπος που μιλούσε για όπλα ή βίαια πράγματα», κατέθεσε η Σάντι Γκουέρα πελάτης του εστιατορίου όπου εργάστηκε ο δράστης. «Ήταν πάντα πολύ ευγενικός με μένα », όπως ανέφερε ο Σόμσακ Σρισάν, ο ιδιοκτήτης σπιτιού όπου είχε περάσει έξι έως οκτώ μήνες ο Αλέξις.

«Εξωτερικά ήταν ένα ήσυχος άνθρωπος, αλλά μέσα του πιστεύω ότι ήταν πολύ επιθετικός», παρατήρησε, ωστόσο, ο Τζι Σιρούν μέλος του ναού όπου σύχναζε ο Αλέξις. «Δεν του άρεσε να είναι κοντά στους ανθρώπους, όπως ένας στρατιώτης ο οποίος επέστρεψε από τον πόλεμο» είπε στην Washington Post. Ο Άαρον Αλέξις είχε άδεια οπλοφορίας, και το 2004, συνελήφθη στο Σιάτλ καθώς έριξε τρεις σφαίρες στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του. Ο ίδιος είπε τότε στην αστυνομία ότι το έκανε καθώς "ήταν θυμωμένος", αλλά δεν θυμόταν τίποτε άλλο. Ήταν τότε που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στην έρευνα στο χώρο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε δηλώσει πώς εκείνα τα γεγονότα τον είχαν ταράξει. Ο πατέρας του είχε μιλήσει για τα προβλήματα του γιου του και την ανικανότητα ελέγχου του θυμού του, αναφέροντας ως κύρια αιτία διαταραχές μετα - τραυματικού στρες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας που δημοσιεύτηκε στο Seattle.gov.

slide 317177 2917048 free

Ομπάμα: «Θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της «άνανδρης» επίθεσης που σημειώθηκε σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην αρχή της ομιλίας του για την αμερικανική οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών. Σήμερα, έγινε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της πρωτεύουσάς μας. Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό» του στρατού, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν», συνέχισε.

«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», υποσχέθηκε.

Μεσίστιες οι σημαίες

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλους του δημόσιους και στρατιωτικούς χώρους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα του μακελειού στην Ουάσινγκτον.

«Από σεβασμό προς τα θύματα της παράλογης αυτής πράξης βίας στην Ουάσιγκτον (...) παρήγγειλα οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στο Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τους πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον

Νέα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο για το μακελάρη της Ουάσιγκτον

Στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δούλευε ο μακελάρης του Νέιβι Γιάρντ