ΚΟΣΜΟΣ

Κοσσυφοπέδιο: Συνέδριο δια-θρησκευτικού διαλόγου

Κοσσυφοπέδιο: Συνέδριο δια-θρησκευτικού διαλόγου

Την προστασία της θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο, τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία και το νομικό πλαίσιο για την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης συζήτησαν ηγέτες από διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες στην Πρίστινα.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο Κοσσυφοπέδιο και ξεκίνησε χθες Τρίτη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις κοινότητες: Μουσουλμανική, Ορθόδοξη Σερβική, Καθολική, Προτεσταντική και Εβραϊκή.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, Ναΐμ Τερνάβα δήλωσε ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της κοινής ζωής με την ανοχή και έχουν αποδείξει ότι είναι παράγοντες σταθερότητας στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης, Θεοδόσιος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο διάλογο και τόνισε ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος έχει μεγάλη σημασία για τη διαδικασία της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Επαίνεσε, επίσης, της προσπάθειες των Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου – KFOR και την αστυνομία, για την προστασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.

Ο Καθολικός επίσκοπος Ντόντε Γκιέργκι, διαχειριστής της Αποστολικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε την προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή και προέτρεψε το κράτος να βοηθήσει περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο πλαίσιο της «Προώθησης του Διαθρησκευτική Διαλόγου» από την αρχή του έτους έχουν γίνει στο Κοσσυφοπέδιο τρία φόρουμ με τη συμμετοχή 70 θρησκευτικών ηγετών από όλες τις κοινότητες του Κοσόβου.