ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν σκέφτεται να είναι και πάλι υποψήφιος το 2018

Ρωσία: Ο Πούτιν σκέφτεται να είναι και πάλι υποψήφιος το 2018

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του το 2018, που σημαίνει ότι σε περίπτωση επιτυχίας του, θα επεκτείνει τη θητεία του ως κυρίαρχος της πολιτικής ζωής στη Ρωσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.


Η δήλωση έγινε σε διεθνές πολιτικό φόρουμ στο Βαλντάι της Ρωσίας και ο Πούτιν απάντησε σχετικώς σε ερώτηση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ –Τας.

Ο Φιγιόν ζήτησε από τον 60χρονο Ρώσο πρόεδρο να απαντήσει αν θα επιδιώξει μια ακόμη εκλογική θητεία όταν ολοκληρωθεί η σημερινή με τον Πούτιν να απαντά: «Δεν το αποκλείω».

Ο Πούτιν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν ότι κινείται σε μια όλο και πιο αυταρχική κατεύθυνση, διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 έως το 2008, καθώς συνταγματικά δεν είχε δικαίωμα νέας θητείας.

Το 2008, η προεδρική θητεία της Ρωσίας τροποποιήθηκε και αυξήθηκε από τέσσερα στα έξι χρόνια ενώ στο μεσοδιάστημα ο Πούτιν είχε αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο πολιτικό φόρουμ πάντως και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας το 2017.