ΚΟΣΜΟΣ

Παραμονή των εκλογών άρχισε το Oktoberfest

Παραμονή των εκλογών άρχισε το Oktoberfest

Μπορεί η Γερμανία να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές της Κυριακής για την Καγκελαρία, την παραμονή τους ωστόσο άρχισε η παραδοσιακή ετήσια γιορτή της μπύρας, το Oktoberfest.

Οι τέντες στη γιγάντια πλατεία κοντά στο κέντρο του Μονάχου ήταν ήδη γεμάτες ανυπόμονους πότες ώρες πριν ο δήμαρχος της πόλης, Κρίστιαν Ούντε, κάνει τα επίσημα εγκαίνια, χτυπώντας με μια ξυλόσφυρα τριών κιλών μια βρύση για ν' ανοίξει το πρώτο βαρέλι.

Ο Ούντε, φορώντας ένα βαυαρικό κοντό δερμάτινο παντελόνι και μια πράσινη ποδιά, χοροστάτησε σ' αυτή την παραδοσιακή τελετή το μεσημέρι, κι αφού μπήκε η βρύση πρόσφερε ποτήρια με μπίρα στους επίτιμους προσκεκλημένους. Πλάι του ήταν ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Δεν επιτρεπόταν να προσφέρεται μπύρα στους πάγκους πριν από το μεσημέρι, αλλά οι ανυπόμονοι επισκέπτες, πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές βαυαρικές στολές, είχαν πάει από νωρίς για να πιάσουν θέσεις στις μεγάλες σκηνές που έχουν στήσει οι ζυθοποιίες της πόλης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος προειδοποίησε τους επισκέπτες να μην το παρακάνουν με το ποτό. «Αυτό που δεν μου αρέσει εδώ είναι οι διαγωνισμοί για το ποιος θα πιει περισσότερο», δήλωσε ο Ούντε. «Δεν χρειάζεται να αποδείξεις στους πάντες ότι είσαι εντελώς ηλίθιος».

Το Oktoberfest, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως την 6η Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η γιορτή είναι η 180η αφότου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1810, με μια ιπποδρομία για να διασκεδάσει το κοινό προς τιμή των τότε βαυαρικών βασιλικών γάμων. Υπήρξαν πολλές χρονιές που το Oktoberfest δεν έγινε: λόγω δύο επιδημιών χολέρας, μιας εισβολής του Ναπολέοντα στη Βαυαρία, της κρίσης του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920 και δύο παγκόσμιων πολέμων.

Παρότι η γιορτή άρχισε την παραμονή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, ο δήμαρχος του Μονάχου κι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου επέλεξαν να αφήσουν την πολιτική εκτός της τελετής.