ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές

Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές

Μόλις οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, η Ευρώπη αναμένει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της απέναντι σε καίρια ζητήματα όπως: η επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης, η διεύρυνση της οικονομικής πολιτικής, ο μετριασμός της πολιτικής λιτότητας, η τόνωση των επενδύσεων και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Όπως μαρτυρούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, πιθανόν επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Για τις Βρυξέλλες ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν ενδεχομένως το ευκταίο αποτέλεσμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούνται πιο «φιλοευρωπαίοι» από ό,τι το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), οι φιλελεύθεροι σημερινοί σύμμαχοι της Μέρκελ.

Η κατάσταση για τις Βρυξέλλες περιπλέκεται περισσότερο αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), να μπαίνει στη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω βουλή και μάλιστα με ένα ποσοστό έως και 8%.

Ποια η σημασία των θέσεων του Πέερ Στάινμπρουκ
Ανεξάρτητα, πάντως, από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την 22α Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ περί «ένωσης κοινής ευθύνης» και η πρότασή του για βοήθεια χωρών της ευρωζώνης στο πνεύμα ενός σχεδίου Μάρσαλ, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές από πολλές χώρες. Ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, τρέφουν την ελπίδα ότι αν η καγκελάριος Μέρκελ συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα μετριάσει τα μέτρα λιτότητας.

Όσον αφορά στα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως π.χ. η τραπεζική ενοποίηση, οι Βρυξέλλες θεωρούν θετική τη στάση του Στάινμπρουκ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, σε αντίθεση με την Μέρκελ η οποία έχει κατηγορηθεί ότι την εμποδίζει και την καθυστερεί.

Εν αναμονή των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού,το οποίο ο κ. Σόιμπλε βοήθησε να ανοίξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεκλογικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους, αλλά μίλησε για μείωση του βάρους του χρέους συνολικά, υπό προϋποθέσεις. Όσο για τον υποψήφιο για την Καγκελαρία, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, έχει αποφύγει επιμελώς να αποκαλύψει τα σχέδιά του για την Ελλάδα.

Πότε ανοίγουν οι κάλπες
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν την Κυριακή, στις 8 π.μ. (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ. (19:00 ώρα Ελλάδας).

Τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν αποτελέσματα έξιτ πολ έως ότου να κλείσουν οι κάλπες. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ αμφίρροπο, είναι πιθανό να έχει ξεκαθαρίσει το βράδυ της Κυριακής, μέσα σε μία ή δύο ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, με βάση τα έξιτ πολ και τις μετέπειτα προβολές οι οποίες θα είναι βασισμένες στην καταμέτρηση των ψήφων.

Προσωρινά τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Διαβάστε ακόμη: Αβέβαιο το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ

Μέρκελ προς υποστηρικτές της: «Διπλασιάστε την προσπάθεια»

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

Σίγουρη νίκη της Μέρκελ προβλέπουν τα αυστριακά ΜΜΕ