ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρά όρια στις ΗΠΑ για τις εκπομπές νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Αυστηρά όρια στις ΗΠΑ για τις εκπομπές νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο και με τη βιομηχανία, η οποία κάνει λόγο για κήρυξη «πολέμου εναντίον του άνθρακα» από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα θα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα 800 στα 500 κιλά ανά μεγαβατώρα, ενώ οι μονάδες με φυσικό αέριο στα 450 κιλά.

Τα μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν και τους υπάρχοντες σταθμούς, οι οποίοι παράγουν περίπου το εν τρίτο των αμερικανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, κάτι για το οποίο οι ίδιοι διαμαρτύρονται έντονα λέγοντας ότι οι τεχνολογίες αυτές στοιχίζουν πολύ ακριβά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της βιομηχανίας και μερίδας Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. «Η απόφαση του προέδρου συνιστά κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του άνθρακα και, για τις οικογένειες από το Κεντάκι, κλιμάκωση του πολέμου του εναντίον των θέσεων απασχόλησης και της οικονομίας της πολιτείας», δήλωσε ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής από την έναρξη της δεύτερης θητείας του, καθιστώντας σαφές ήδη από την ομιλία της ορκωμοσίας του ότι πρόκειται για μια από τις προτεραιότητές του. Παρότι το σχέδιο ανακοινώθηκε την Παρασκευή, βρισκόταν στα χαρτιά εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά δεν είχε παρουσιαστεί εξαιτίας των έντονων πιέσεων.