ΚΟΣΜΟΣ

Αλί Αχμέτι: Να πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο όνομα διαπραγμάτευσης Σκοπίων

Αλί Αχμέτι: Να πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο όνομα διαπραγμάτευσης Σκοπίων

Την συμμετοχή των ΗΠΑ στην επίλυση του ονόματος, που είναι το μοναδικό εμπόδιο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση.

Η πρόσκληση του Αχμέτι προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers, έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του DUI.

«Το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να κρατά όμηρο τη στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η πορεία μας προς τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Αχμέτι.

Ενώ, ο Αμερικανός πρέσβης με τη σειρά του υπογράμμισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ενθάρρυνε το διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

«Ο πρόεδρος Αχέτι τόνισε ότι το DUI και οι Αλβανοί των Σκοπίων, σε γενικές γραμμές, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, δεν επιθυμούν την απομόνωση, αλλά επιμένουν στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, επειδή μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση», αναφέρει η δήλωση του DUI.