ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σομαλοί Σεμπάμπ απειλούν την Κένυα με νέες επιθέσεις

Οι Σομαλοί Σεμπάμπ απειλούν την Κένυα με νέες επιθέσεις

Εκπρόσωπος των Σεμπάμπ απείλησε σήμερα την Κένυα με νέες επιθέσεις, αν το Ναϊρόμπι δεν αποσύρει τους στρατιώτες του που έχουν αναπτυχθεί από το 2011 στην Σομαλία για να πολεμήσουν τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, σύμφωνα ηχογραφημένο μήνυμά του που δημοσιεύεται σήμερα στο Ίντερνετ.


"Προειδοποιούμε την κενυατική κυβέρνηση και όλους αυτούς που την υποστηρίζουν", σημειώνει ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Άλι Μοχάμουντ Ραζ, αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του.

"Αν επιθυμούν την ειρήνευση, να εγκαταλείψουν το έδαφός μας, να σταματήσουν την ανάμειξή τους στις υποθέσεις μας, να απελευθερώσουν τους κρατούμενούς μας και να σταματήσουν οποιαδήποτε μορφή μάχης κατά της θρησκείας μας", υπογράμμισε ο ίδιος.

"Στην αντίθετη περίπτωση, να ξέρετε ότι αυτό ήταν μόνον μια πρώτη γεύση αυτού που θα κάνουμε" στο μέλλον και ότι "θα πρέπει να περιμένετε μαύρες μέρες", πρόσθεσε ο ίδιος στο μήνυμά του, το οποίο ηχογραφήθηκε χθες και δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα στον λογαριασμό των Σεμπάμπ στο Twitter και σε ισλαμιστικά φόρουμ.

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι είναι "μια απάντηση του ισλαμικού έθνους στην ανάμειξη στις υποθέσεις" της Σομαλίας "από την πλευρά της κυβέρνησης της Κένυας, πράκτορα των εβραίων", σημείωσε επίσης ο Ραζ.

"Θα τους κάνουμε να υποστούν αυτό που κάνουν να υποστεί (ο πληθυσμός) στις επαρχίες της νότιας Σομαλίας", όπου ο κενυατικός στρατός υποστηρίζει την σομαλική κυβέρνηση κατά των μαχητών Σεμπάμπ, κατέληξε.

Την ίδια ώρα η Ουγκάντα, η χώρα η οποία ηγείται της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία, προειδοποίησε σήμερα ότι οι στρατιώτες της έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να εξαπολύσουν περαιτέρω επιθέσεις κατά των Σεμπάμπ.

Ο στρατηγός Κατούμπα Ουαμάλα δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπάλα ότι η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία απαρτίζεται τώρα από περίπου 18.000 στρατιώτες, χρειάζεται επιπλέον 7.000 στρατιώτες ειδάλλως κινδυνεύει να παραχωρήσει έδαφος στους Σεμπάμπ.