ΚΟΣΜΟΣ

Η κοινή γνώμη θέλει μεγάλο συνασπισμό με τη Μέρκελ

Η κοινή γνώμη θέλει μεγάλο συνασπισμό με τη Μέρκελ

Ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συζητούν σήμερα στο πλαίσιο ενός μίνι-συνεδρίου, τη στάση που θα τηρήσουν στο ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο λαός θέλει, το SPD μπορεί; Αυτό είναι το ερώτημα που θα απασχολήσει τους 200 εκπροσώπους των κομματικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο «μίνι» συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η συζήτηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ή όπως λένε τα στελέχη του SPD, «με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα».

Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, που θα αποτυπώσει τις διαθέσεις της βάσης, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει επιφυλακτικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε μια κυβέρνηση Μέρκελ.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα καταθέσει στο μικρό συνέδριο την πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κληθούν τα 470 χιλιάδες μέλη του SPD να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και του κόμματός τους.

Το δημοψήφισμα θα πρέπει να διενεργηθεί πριν από το τακτικό συνέδριο του SPD, που θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου. Είναι σαφές ότι ο Γκάμπριελ και η ηγετική ομάδα του SPD συνδέουν το πολιτικό τους μέλλον με την έκβαση του εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που τα μέλη του κόμματος απορρίψουν την συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραίτησή τους.

Οι πολίτες θέλουν «μεγάλο συνασπισμό»

Η πλειονότητα, πάντως, των Γερμανών θέλει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap, για λογαριασμό του ARD, το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Υπέρ ενός κυβερνητικού σχήματος Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων τάσσεται το 18% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% υποστηρίζει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.

Οι ψηφοφόροι της CDU/CSU τάσσονται σε ποσοστό 62% υπέρ της συγκυβέρνησης με το SPD, ενώ οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζουν σε ποσοστό 58% μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι δημοσκόποι διευκρινίζουν ότι οι συσχετισμοί αυτοί είναι «ρευστοί» και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι η μία ή η άλλη πλευρά εγείρουν υπερβολικές αξιώσεις ή προωθούν μη δημοφιλή μέτρα.