ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: «Απαγόρευση πώλησης δακρυγόνων στην Τουρκία»

Διεθνής Αμνηστία: «Απαγόρευση πώλησης δακρυγόνων στην Τουρκία»

Στη διεθνή κοινότητα ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία να μην προμηθεύει την Τουρκία με επικίνδυνα υλικά για την ανθρώπινη υγεία, για την διάλυση διαδηλώσεων.

Αιτία ήταν η δυσανάλογη χρήση του σπρέι πιπεριού από τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις κατά τις διαδηλώσεις του πάρκου Gezi και στην πλατεία Taksim, στην Κωνσταντινούπολη.

Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση της τουρκικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές, μετά την εξέλιξη αυτή, ερευνούν τρόπους για εγχώρια παραγωγή δακρυγόνων, αφού ...αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη διάλυση των διαδηλώσεων, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι τουρκικές αρχές έχουν στείλει ειδικούς να μελετήσουν τη διαδικασία παραγωγής των αερίων αυτών, από τις χώρες που προμηθεύονταν, προκειμένου να αρχίσουν την εγχώρια παραγωγή.

Η Διεθνής Αμνηστία στην έκκλησή της, αναφερόμενη στα συμπτώματα τα οποία προκαλεί η υπερβολική χρήση των δακρυγόνων ( μέχρι και τύφλωση) καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών παραγωγής των δακρυγόνων, να παύσουν να προμηθεύουν την Τουρκία με τα αέρια αυτά, «σε μια χώρα που έχει παραβιάσει την ελευθερία», αναφέρει το CNNTurk.