ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Ισλαμιστών Συρίας στον Ερντογάν

Τελεσίγραφο Ισλαμιστών Συρίας στον Ερντογάν

Η ισλαμική ομάδα «Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ και του Λεβάντε (ή Συρίας)» που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, απείλησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η οργάνωση έκανε μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, απαιτώντας οι τουρκικές αρχές να ανοίξουν τα συνοριακά σημεία Μπαμ αλ Χαουά και Μπαμπ αλ Σαλάμ, που η Άγκυρα τα έκλεισε όταν οι ένοπλοι αντάρτες κατέλαβαν τη συνοριακή πόλη Αζάζ της Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα «Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ και του Λεβάντε» έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Ερντογάν να ανοίξει τις διόδους μέχρι τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση τον Μάιο στο Reyhanli, στη νότια τουρκική επαρχία του Χατάι, όπου σκοτώθηκαν 53 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100.

Η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τότε για την τρομοκρατική επίθεση στο Ρεϊχανλί ένοπλες ομάδες που συνδέονταν με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το ρωσικό Ρέγκνουμ.