ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών Ευρώπη και Αφρική

Υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών Ευρώπη και Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση εξέδωσαν την Πέμπτη κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ιταλίας όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί εκατοντάδες Αφρικανοί.


Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη διεθνή για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δυο διεθνείς οργανισμοί, αναφέρουν μέσω της ανακοίνωσης, ότι προστατεύουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, ώστε έτσι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια στη εργασία, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αφρικανική Ένωση ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι η πλέον αδύναμες ομάδες μεταναστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι μισοί από τους οικονομικούς μετανάστες είναι γυναίκες και τέσσερις στους δέκα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τους μετανάστες, καθώς αυτοί μπορούν να συμβάλουν στις τοπικές οικονομίες.