ΚΟΣΜΟΣ

Γιγάντιοι κηφήνες σκοτώνουν ανθρώπους στην Κίνα (pics)

Γιγάντιοι κηφήνες σκοτώνουν ανθρώπους στην Κίνα (pics)

Είκοσι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 419 τραυματίστηκαν σε ένα κύμα επιθέσεων από γιγάντιους κηφήνες στην πόλη Shaanxi της Kεντρική κίνας.

Ο ασιάτικος γιγάντιος κηφήνας (Vespa mandarinia) είναι το μεγαλύτερο και το πιο επικίνδυνο ζώο στον κόσμο. Αυτά τα έντομα που ονομάζονται στα Ιαπωνικά suzumebachi (μέλισσα σπουργίτι) σαρώνουν κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο απομακρυσμένες αγροτικές και δασικές εκτάσεις σε όλη την χώρα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πληθυσμός των γιγάντιων κηφήνων αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται ,κάνει τον κόσμο φιλόξενο στις γιγάντιες ασιατικές σφήκες και όλο και περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν.

Κι αυτό γιατί οι γιγάντιες σφήκες είναι σαρκοφάγες και μπορούν να καταστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποικίες μελισσών. Τα έντομα ζουν για το κυνήγι και ειδικεύονται στην επίθεση μελισσών όπου θα σκοτώσουν όλες τις μέλισσες και θα καταναλώσουν τις προνύμφες (το εμβρυακό στάδιο της μέλισσας).

Ένα ασιάτικος γιγάντιος κηφήνας μπορεί να σκοτώσει 40 μέλισσες το λεπτό. Χρειάζονται μόνο 30 ασιάτικες σφήκες για να σκοτώσουν 30.000 μέλισσες μέσα σε λίγες ώρες.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο εισβολής των εντόμων σε όλο τον κόσμο καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθάει στην επιβίωση τους. Τα τρία τελευταία έτη έχουν εισβάλει στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και το Βέλγιο. Σύντομα θα φτάσουν στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Ο γιγάντιος κηφήνας έχει μέγεθος 5,5 εκατοστά και το τσίμπημα του φτάνει τα 6 χιλιοστά. Το τσίμπημα τους περιέχει μια νευροτοξίνη που μεταφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι εξαιρετικά τοξικό και θανατηφόρο. Μπορούν να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ, νεφρική ανεπάρκεια και να διαλύσουν το δέρμα.

Όπως αναφέρουν τα θύματα που έχουν δεχτεί το τσίμπημα της σφήκας, η αίσθησή του μοιάζει με καυτό καρφί μέσα στο δέρμα τους. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης Ankang έχει αφαιρέσει πάνω από 300 φωλιές αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι απίθανο να τις εξαλείψουν όλες αν δεν πέσει η θερμοκρασία.