ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκοπος ξόδεψε 15.000 ευρώ για μια... μπανιέρα

Επίσκοπος ξόδεψε 15.000 ευρώ για μια... μπανιέρα

Ο πλούσιος τρόπος ζωής ενός επισκόπου που ξόδεψε 31 εκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση μιας νέας έδρας στη Δυτική Γερμανία, αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό ότι ξόδεψε 783.000 ευρώ για έναν κήπο, 25.000 ευρώ για ένα τραπέζι και 15.000 ευρώ για μια μπανιέρα.


Ο επίσκοπος του Λίμπουργκ, Φρανζ Πίτερ Τεμπάρτζ-βαν Ελστ, επικρίθηκε έντονα για το πολυτελές συγκρότημα που χτίζει δίπλα στον Καθεδρικό ναό του Λίμπουργκ στο κρατίδιο της Έσσης. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, είχε γίνει γνωστό πως η δαπάνη για την κατασκευή του συγκροτήματος, είχε ξεπεράσει κατά δέκα φορές την αρχική εκτίμηση που ήταν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα Bild την Παρασκευή, δημοσίευσε μια ανάλυση των δαπανών του πολυδάπανου έργου. Σύμφωνα με την ασνάλυση, τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας ντουλάπας αξίας 350.000 ευρώ, 25.000 για ένα συνεδριακό τραπέζι και 783.000 για τον κήπο.

Το δικό του διαμέρισμα στο συγκρότημα, κοστίζει τρία εκατομμύρια ενώ τα 478.000 ευρώ είναι για τα έπιπλα. Οι ξενώνες κοστίζουν 1.100.000 ευρώ και το νέο εκκλησάκι 2.670.000.

Η εφημερίδα Nassauische Neue Presse, ανέφερε επίσης την Τετάρτη πως το κόστος της μπανιέρας κυμαίνεται στα 15.000 ευρώ.
Καθολικός επίσκοπος ξόδεψε 15.000 ευρώ για μπανιέρα

Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα ταμεία της εκκλησίας, ο επίσκοπος έχει επικριθεί για την ακριβή ζωή του.

Ο 53χρονος επίσκοπος υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Ο ίδιος δήλωσε στην Bild την Τετάρτη: «Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως δεν κάνω πολυτελή ζωή».

Το οικονομικό συμβούλιο του επισκόπου τον επέκρινε πως τους κράτησε στο σκοτάδι και πως δεν γνώριζαν το κόστος του έργου.

Ο Τζόχεν Ρίμπελ, ο εκπρόσωπος για το συνοδικό Συμβούλιο Οικονομικών, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, πως ο επίσκοπος ήταν «ένας εκλεπτυσμένος απατεώνας ή απλά άρρωστος».

Η Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία σύστησε μία επιτροπή για την έρευνα των δαπανών.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επίσκοπος αναφέρεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τα ακριβά του γούστα είχαν επικριθεί πέρυσι όταν το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε πως ο επίσκοπος πέταξε στην πρώτη θέση για Ινδία προκειμένου να επισκεφθεί τα φτωχά παιδιά.