ΚΟΣΜΟΣ

Οριστική λύση στο ζήτημα Τιμοσένκο αναζητεί η Ουκρανία

Οριστική λύση στο ζήτημα Τιμοσένκο αναζητεί η Ουκρανία

Οριστική λύση στο ζήτημα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι «βλέπει» σύντομα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Δύση ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της κ. Τιμοσένκο, σημειώνοντας ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης έπεσε θύμα πολιτικής δίκης, ενώ το ζήτημα απειλεί να θέσει εν αμφιβόλω την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα.

«Ακόμη έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ επώδυνο ζήτημα — αυτό είναι το θέμα της Τιμοσένκο», δήλωσε ο κ. Γιανουκόβιτς, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον επίτροπο της Ε.Ε. για την Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε.

«Αναζητούμε μια διέξοδο και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε οριστικά στα μέσα με τα οποία θα μπορούμε να ρυθμίσουμε το ζήτημα», σημείωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ε.Ε. προειδοποίησε την Παρασκευή τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα πρέπει να απελευθερώσει την πρώην πρωθυπουργό για να είναι βέβαιος ότι θα υπογραφούν οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου τον ερχόμενο μήνα.

Ο κ. Φίλε σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία οφείλει ακόμη να δείξει απτή πρόοδο στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και των δικαστικών σωμάτων, όπως η γενική εισαγγελία.

«Το τρίτο σημείο είναι η ανάγκη για ευδιάκριτη δράση σε σχέση με την υπόθεση της Γιούλια Τιμοσένκο», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, σύμφωνα με ουκρανική μετάφραση των σχολίων του.

Η κ. Τιμοσένκο εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας μετά την καταδίκη της το 2011 από την ουκρανική δικαιοσύνη.
Την Πέμπτη, εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γιανουκόβιτς, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου να δεχθεί την κ. Τιμοσένκο για ιατρική θεραπεία για ένα πρόβλημα που παρουσιάζει στην πλάτη προσφέροντας έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια απελευθέρωσή της ή στο αν θα της επιτραπεί να οδεύσει προς τη Γερμανία.