ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ναζιστής καταδικασμένος για τη σφαγή 335 αμάχων

Πέθανε ναζιστής καταδικασμένος για τη σφαγή 335 αμάχων

Ο πρώην λοχαγός των Ες-Ες Έριχ Πρίμπκε, ένας από τους τελευταίους Ναζί εγκληματίες πολέμου που ήταν ακόμη εν ζωή, πέθανε σήμερα στη Ρώμη, όπως ανακοίνωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρίμπκε είχε κλείσει τα 100 χρόνια του τον Ιούλιο και είχε καταδικαστεί το 1998 από ιταλικό στρατοδικείο σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη σφαγή 335 αμάχων στα Αρδεατικά Σπήλαια της Ρώμης τον Μάρτιο του 1944.

Εδώ και πολλά χρόνια, για λόγους υγείας και εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του, είχε τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση στο διαμέρισμα του δικηγόρου του.

Ο δικηγόρος Πάολο Τζακίνι είπε ότι ο Πρίμπκε άφησε μια γραπτή συνέντευξη και ένα βίντεο ως «ανθρώπινη και πολιτική διαθήκη». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μετά τον πόλεμο ο ναζιστής λοχαγός των Ες-Ες κατέφυγε στην Αργεντινή όπου κρυβόταν επί σχεδόν 40 χρόνια. Εκδόθηκε στην Ιταλία το 1995, αφού έδωσε συνέντευξη σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο παραδεχόμενος το ρόλο του στις εκτελέσεις και υποστηρίζοντας ότι τα θύματα ήταν «τρομοκράτες».

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής, στις 24 Μαρτίου 1944, περιλαμβάνονταν 75 Εβραίοι και τουλάχιστον ένα παιδί. Πιστεύεται ότι την εντολή για τις εκτελέσεις έδωσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, σε αντίποινα διότι την προηγούμενη ημέρα Ιταλοί αντιστασιακοί είχαν σκοτώσει 33 Γερμανούς στρατιώτες.