ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Οι Σύροι αντάρτες εκπαιδεύτηκαν στα χημικά στο Αφγανιστάν

Μόσχα: Οι Σύροι αντάρτες εκπαιδεύτηκαν στα χημικά στο Αφγανιστάν

Η Ρωσία κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες ότι εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν στο χειρισμό των χημικών όπλων, καθώς και ότι σχεδιάζουν επιθέσεις με χημικά στο Ιράκ.

«Δεν πάει πολύς καιρός εμφανίσθηκαν πληροφορίες οι οποίες δείχνουν πως τρίτες χώρες χρησιμοποίησαν παρανόμως το έδαφος του Αφγανιστάν που δεν ελέγχεται από την Καμπούλ για να εκπαιδεύσουν αντάρτες να μάχονται εναντίον του συριακού καθεστώτος, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και τοξικές χημικές ουσίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Μέτωπο αλ-Νόσρα (μια τζιχαντιστική οργάνωση) επιδιώκει να παραδώσει παρανόμως στο ιρακινό έδαφος τοξικές ουσίες και να μεταφέρει εκεί τους κατάλληλους ειδικούς για να οργανώσουν επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ», δήλωσε ο Λαβρόφ χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Ρωσία, πιστή σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικές ουσίες που πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη συριακή πρωτεύουσα και στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά τους, οι Δυτικοί επιρρίπτουν την ευθύνη γι' αυτή την επίθεση στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.