ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Το θαύμα του πολέμου

Ινδία: Το θαύμα του πολέμου

Είναι από τις στιγμές που το μάχιμο ρεπορτάζ στις εμπόλεμες ζώνες ωχριά μπροστά στις ανθρώπινες ιστορίες που αναλύπτουν οι δημοσιογράφοι κατά την κάλυψη της είδησης. Αυτό συνέβη και στην απεσταλμένη του BBC, Τζοάνα Τζολί.


Η δημοσιογράφος βρέθηκε στην πόλη Μουζαφαρναγκάρ για να καλύψει τις συγκρούσεις Ινδουιστών και Μουσουλμάνων που μαίνονται από τη δεκαετία του ΄90. Ανάμεσα σε στρατιώτες και χαλάσματα είδε μία γυναίκα να τρέχει κρατώντας στα χέρια της ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να μάθει την ιστορία αυτού του μικρού κοριτσιού.
Ακολουθώντας τη, βρέθηκε σε έναν καταυλισμό Μουσουλμάνων. Οι γονείς του μωρού ήταν Ινδουιστές. Πιθανόν έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες συγκρούσεις. Η Μουσουλμάνα είχε βρει το μωρό πριν από δέκα μέρες στο δρόμο. Γύρω του υπήρχαν σκύλοι που το έγλειφαν χωρίς να του κάνουν κακό. Ακόμη είχε τον ομφάλιο λώρο. Η 36χρονη γυναίκα το πήρε στην οικογένειά της παρότι είχε ακόμη οχτώ παιδιά. «Θέλω να μεγαλώσει, να πάει σχολείο και ίσως κυβερνήσει αυτή τη χώρα» δήλωσε η νέα μαμά του κοριτσιού.
Μέσα στον εμφύλιο σπαραγμό, η σωτηρία του μωρού αποτελεί μία αχτίδα φωτός.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ινδουιστών και Μουσουλμάνων μεταναστών από τη Βεγγάλη κυρίως, αποτελούν συχνό φαινόμενο. Οι εδαφικές διαφορές αποτελούν από τα μείζονα προβλήματα μεταξύ τους.