ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία θα ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη στην Μπανγκουί

Η Γαλλία θα ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη στην Μπανγκουί

Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θα εγκριθεί προσεχώς, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.


Ο Φαμπιούς και η Επίτροπος Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, βρίσκονται στη χώρα με σκοπό να συγκεντρώσουν υποστήριξη και διεθνές ενδιαφέρον για μια εν πολλοίς ξεχασμένη κρίση.


"Θα αυξήσουμε την παρουσία μας ειδικά στον τομέα της επιμελητείας μετά την έγκριση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Θα αυξήσουμε επίσης τον αριθμό των στρατευμάτων, στην αρχή λίγο. Αυτό θα γίνει πριν από τέλος του χρόνου", είπε ο Φαμπιούς.


Η Γαλλία έχει τώρα περίπου 400 στρατιώτες στην Μπανγκουί οι οποίοι προστατεύουν το αεροδρόμιο και τα γαλλικά συμφέροντα. Ο Φαμπιούς δεν είπε πόσοι στρατιώτες θα προστεθούν, όμως πηγές έχουν δηλώσει στο Ρόιτερς ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 700-750.


Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος αφότου στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι αντάρτες Σελέκα ανέτρεψαν τονπρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο, στο πιο πρόσφατο πραξικόπημα στη χώρα που παραμένει μία από τις πιο φτωχές στον κόσμο παρότι διαθέτει ορυκτό πλούτο, από χρυσό μέχρι ουράνιο.

Αφού κατέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια της συμμαχίας των Σελέκα, ο μεταβατικός πρόεδρος Μισέλ Τζοτοντιά απέτυχε να ελέγξει τους πρώην αντάρτες μαχητές, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι εξαπέλυσαν ένα κύμα βίας εναντίον πολιτών, αν και επίσημα έχουν διαλυθεί.


Η Αφρικανική Ένωση ανταποκρίθηκε στη σύγκρουση στέλνοντας περίπου 2.500 στρατιώτες. Αλλά οι πόροι της είναι περιορισμένοι με αποτέλεσμα το Παρίσι να ζητήσει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα μετατρέψει τελικά την επιχείρηση σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ η οποία θα υποστηρίζεται από γάλλους στρατιώτες.


Ο Φαμπιούς δήλωσε πως η διάλυση των Σελέκα, ενός συνασπισμού πέντε κινημάτων ανταρτών από το βορρά, θα πρέπει να είναι πραγματική και συγκεκριμένη με ορισμένους από αυτούς να επιστρέφουν στην πολιτική ζωή ενώ άλλοι ενταχθούν στο στρατό.


"Δεν μπορούμε να έχουμε ένοπλες συμμορίες που περιφέρονται στη χώρα", δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα.