Στρατηγικής σημασίας επίσκεψη Ολάντ στη Νότια Αφρική

Newsbomb

Διήμερη επίσκεψη στη Νότια Αφρική πραγματοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ.


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα το πρωί και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του.
Τα θέματα που κυριαρχούν στην αντζέντα του Φρανσουά Ολάντ, αφορούν στη στενότερη συνεργασία στις κρίσεις που πλήττουν τη Νότια Αφρική, αλλά και οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.
Ολάντ και Ζούμα θα υπογράψουν συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα. Επιπροσθέτως, η Γαλλία θα χορηγήσει δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ενέργειας Eskom για την κατασκευή σταθμού ηλιακής ενέργειας και αιολικού πάρκου.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη Νότια Αφρική.
Η Γαλλία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας των πρώην αποικιών της. Ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να «αποτινάξει» την αρνητική φράση «Γαλλία-Αφρική», η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μυστική πολιτική και οικονομική επιρροή που υπάρχει μεταξύ της γαλλικής ελίτ και των πρώην αποικιών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιδίωξη της Γαλλίας να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στο γεωοπολιτικό μέλλον της Αφρικής απαιτεί να έχει στο πλευρό της δυνατούς συμμάχους.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής θα παραθέσει δείπνο στη γαλλική αποστολή, η οποία αποτελείται από οκτώ υπουργούς και 20 επιχειρηματίες. Ο Ολάντ θα επισκεφθεί επίσης, εργοστάσιο γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά και την πρώην κατοικία του Νέλσον Μαντέλα στο Σοβέτο τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον 95χρονο, σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved