ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα χρόνου η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Θέμα χρόνου η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Με κεντρικό ζήτημα τον κατώτατο μισθό και σημαντικές πιθανότητες συμφωνίας συναντώνται σήμερα για τρίτη φορά οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.


Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε σήμερα ανοιχτός στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ την ώρα, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση των φόρων. Εξέφρασε μάλιστα την κατανόησή του για την ανάγκη του SPD, το οποίο είχε θέσει το ζήτημα του κατώτατου μισθού ως πρωταρχικό στην προεκλογική του εκστρατεία, να μπορεί να παρουσιάσει κάποια επιτυχία στο πλαίσιο της συνάντησης της ηγετικής του ομάδας το Σαββατοκύριακο, όπου θα αποφασιστεί εάν υπάρχει έδαφος για την έναρξη κυβερνητικών διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα ωστόσο επιφυλάξεις για την προοπτική εφαρμογής του κατώτατου μισθού σε όλους τους τομείς και σε όλες τις περιοχές της χώρας εκφράζουν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας, τα οποία προειδοποίησαν σήμερα για τον κίνδυνο πιο αρνητικών συνεπειών για την αγορά εργασίας από ό,τι με το σημερινό σύστημα των κλαδικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, περίπου το 11% των γερμανών εργαζομένων στην δυτική Γερμανία κερδίζει λιγότερα από τα προτεινόμενα 8,50 ευρώ την ώρα ενώ αντίθετα ο αριθμός τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας φθάνει το 25%. Τα ινστιτούτα εκφράζουν την ανησυχία ότι πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας θα μεταφέρουν την δραστηριότητα τους στην Πολωνία και στην Τσεχία, όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο. Την ανησυχία αυτή συμμερίζεται και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι «θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην καταστρέψουμε θέσεις εργασίας».