ΚΟΣΜΟΣ

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των παρακολουθήσεων

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των παρακολουθήσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο λόγω των ανησυχιών ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής.


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών).
Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.
"Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA", επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν.
"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι τα δεδομένα των πολιτών της χρησιμοποιούνται χωρίς κανείς να το γνωρίζει", πρόσθεσε ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Αν και δεν είναι δεσμευτική, η απόφαση αυτή του ΕΚ αντανακλά την οργή των ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις περί των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών της ΕΕ από την NSA. Για να εφαρμοστεί η απόφαση να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "ακόμη αναμένει επιπρόσθετες γραπτές διαβεβαιώσεις" ότι οι ΗΠΑ τηρούν τη συμφωνία τους με την ΕΕ, αλλά δεν σχεδιάζει να προτείνει άμεσα την αναστολή της πρόσβασης των αμερικανών στη βάση δεδομένων της SWIFT.
Ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών, δήλωσε στην ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ ότι η κυβέρνησή του σέβεται τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2010, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της επιτρόπου την 9η Οκτωβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ στο σύστημα της SWIFT, ωσότου να υπάρξει μια πλήρης έρευνα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
"Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει σιωπηλή μπροστά σε αυτές τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις: δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε πολλά περισσότερα από ένα σκυλάκι των Ηνωμένων Πολιτειών", επισήμανε ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, ένας Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Διαβάστε επίσης:

Νόμιμες οι παρακολουθήσεις από την NSA

Ρoή Ειδήσεων