ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Παρουσίασε το πρώτο «αμφίβιο» Καλάσνικοφ

Ρωσία: Παρουσίασε το πρώτο «αμφίβιο» Καλάσνικοφ

H ρωσική Tula Instrument Design Bureau παρουσίασε το πρώτο πολεμικό τυφέκιο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πυροβολεί, τόσο στην ξηρά όσο και μέσα στο νερό.

Το όπλο αυτό αναμένεται σύντομα να προμηθευτούν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το τυφέκιο «ADS» μπορεί να πυροβολεί κάτω από το νερό με τη χρήση ενός ειδικού φυσιγγίου, σε γεμιστήρα ανάλογου μεγέθους με ένα «κανονικό» Καλάσνικοφ. Το μόνο που χρειάζεται για να πυροβολήσει ο εκάστοτε σκοπευτής είναι να αντικαθιστά κάθε φορά το γεμιστήρα, «κανονικό» για την ξηρά, ενώ για το νερό 5,45 χιλιοστών με τις ειδικές σφαίρες.

«Μέχρι τώρα οι υποβρύχιοι σκοπευτές ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν δύο τύπους όπλων, για χρήση κάτω από το νερό και το Καλάσνικοφ για την ξηρά. Τώρα το μόνο που χρειάζονται είναι να αντικαθιστούν το γεμιστήρα», όπως δήλωσε στο rostec.ruο Νικολάι Κομάροφ, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της κατασκευάστριας εταιρίας.

Το «ADS» είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών. Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα και η ακρίβειά του είναι ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, από το ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ).

Μαζί με το βομβιδοβόλο το βάρος του όπλου φτάνει τα 4,6 κιλά. Παίρνει σφαίρες των 5,45x39 mm και η ταχυβολία του φτάνει τις 800 ριπές/λεπτό με δραστικό βεληνεκές στη στεριά να φτάνει τα 500 μέτρα.

Μέσα στο νερό, με τις ειδικές σφαίρες, το δραστικό βεληνεκές είναι 25 μέτρα σε βάθος τριάντα μέτρων. Εξωτερικά, οι σφαίρες είναι παρόμοιες με τις «κανονικές», αν και έχουν ελαφρώς διαφορετικό σχήμα. Το μήκος της σφαίρας είναι 53,5 χιλιοστών συγκριτικά με το συνολικό μήκος ενός φυσιγγίου που φτάνει τα 57 χιλιοστά.

Αν συγκριθεί με το σοβιετικό υποβρύχιο τυφέκιο APS που σχεδιάστηκε το 1970, το νέο τυφέκιο δεν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. «Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να πυροβολεί τόσο στο νερό όσο και στη στεριά. Προς το παρόν καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο όπλο, παρά μόνον υποβρύχια όπλα», δήλωσε στο Ria, εκπρόσωπος των κατασκευαστών.

Το πρώτο όπλο του είδους παρουσιάστηκε στην 7η διεθνή έκθεση εξοπλισμών «Interpolitex 2013» στη Μόσχα και λίαν συντόμως θα βρίσκεται στις υπηρεσίες του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. (Russia Today)