ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιεί το Ισραήλ η Γερμανία για την παρουσία της στον ΟΗΕ

Προειδοποιεί το Ισραήλ η Γερμανία για την παρουσία της στον ΟΗΕ

Η διπλωματία της Γερμανίας προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ισραήλ εναντίον της αποχής της από την εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή η οποία πρόκειται να γίνει από ένα αρμόδιο όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αν θέλει να αποφύγει να υποστεί «σοβαρή διπλωματική ζημία», έγραψε σήμερα μια ισραηλινή εφημερίδα.


Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε με επιστολή του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, όπως ανέφερε η εφημερίδα Χααρέτζ.


Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υποβάλλονται περιοδικά σε έλεγχο όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυτικά κράτη ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αρνηθεί θα ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις να πράξουν το ίδιο.


Την 29η Ιανουαρίου το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα η οποία απείχε από την εξέταση από το αρμόδιο συμβούλιο της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό του.


Έκτοτε, διαπραγματεύεται με «φίλιες χώρες» σχετικά με την επανέναρξη της συνεργασίας του με το όργανο αυτό του οργανισμού. Το Ισραήλ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι έχει στοχοθετηθεί από το συμβούλιο, το οποίο έχει επικρίνει έντονα τις πολιτικές του έναντι των Παλαιστίνων στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Η Χααρέτζ έγραψε ότι το Ισραήλ ζητεί να περιοριστεί η χρήση του Άρθρου 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, βάσει του οποίου σε κάθε σύνοδό του γίνεται χωριστά συζήτηση για το ιστορικό του Εβραϊκού κράτους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα—κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται για κανένα άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ.


Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.


Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γιγκάλ Παλμόρ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Γενεύη.