ΚΟΣΜΟΣ

Σε ρόλο διαμεσολαβητή Ιράν-Δύσης η Ιαπωνία

Σε ρόλο διαμεσολαβητή Ιράν-Δύσης η Ιαπωνία

Το Ιράν θα επισκεφτεί τον επόμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, σε μια ένδειξη της επιχειρούμενης προσέγγισης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση μετά την εκλογή του Χασάν Ροχανί στην ιρανική προεδρία.

Ο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι προγραμματίζει τριήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη στις 9 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την διάσκεψη των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ιαπωνία ελπίζει ότι θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις εξελίξεις, λόγω των φιλικών της σχέσεων με το Ιράν, όπου διατηρεί πρεσβεία.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για την ειλικρίνεια του νέου προέδρου του Ιράν ως προς τους στόχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Για να είμαι ειλικρινής, η εντύπωσή μου είναι ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί πλήρως με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον ιρανό πρόεδρο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Ιαπωνία διατήρησε τις σχέσεις της με το Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά υπό την πίεση των ΗΠΑ το Τόκιο περιόρισε τις επενδύσεις στο Ιράν καθώς και τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Το 2012, η Ιαπωνία, η οποία δεν διαθέτει ενεργειακούς πόρους, αναγκάστηκε να μειώσει κατά 65% τις ετήσιες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ιαπωνίας.

Ο Χασάν Ροχανί, μετριοπαθής ιερωμένος, εξελέγη στις 14 Ιουνίου στην προεδρία του Ιράν και διαδέχθηκε τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις 3 Αυγούστου.