ΚΟΣΜΟΣ

Στα 21 έτη το όριο ηλικίας για την αγορά καπνού και τσιγάρων στις ΗΠΑ

Στα 21 έτη το όριο ηλικίας για την αγορά καπνού και τσιγάρων στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, η αύξηση του ορίου για την αγορά καπνού και τσιγάρων, από τα 18 στα 21 έτη ενώ το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Πάνω από το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Υόρκη, άρχισαν πριν από τα 21 τους», εξήγησε ο υπεύθυνος της πόλης για θέματα υγείας Τόμας Φάρλεϊ, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό «θα προστατεύσει τους εφήβους και θα εμποδίσει πιθανόν πολλούς να αρχίσουν να καπνίζουν».

Το κάπνισμα απαγορεύεται στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα πάρκα, στις πλατείες, ακόμη και στις πλαζ της πόλης. Οι φόροι των τσιγάρων είναι επίσης οι υψηλότεροι των ΗΠΑ, 5,85 δολάρια το πακέτο, με αποτέλεσμα η τιμή του πακέτου να φθάνει περίπου τα 12 δολάρια.
Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε δέκα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων να μειωθεί από 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011, σύμφωνα με τη δημαρχία.

Ωστόσο, το ποσοστό των νέων που καπνίζουν έχει παραμείνει στάσιμο από το 2007, στο 8,5%.
Οι αρχές εκτιμούν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών.