ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Δεν θα αγοράσει πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Άγκυρα: Δεν θα αγοράσει πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία δεν θα προβεί σε αγορά ενέργειας από το ιρακινό Κουρδιστάν, χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

«Η Τουρκία έχει επίγνωση των ανησυχιών του Ιράκ και διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμία προμήθεια πετρελαίου χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βαγδάτης», ανέφερε ο Γιλντίζ στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν θέλει να διαταράξει τις υπάρχουσες ενεργειακές συμφωνίες με τη Βαγδάτη. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την ενεργειακή συνεργασία με το Ιράκ, με την ενίσχυση του αγωγού Κιρκούν -Τσεϊχάν και την κατασκευή μια νέας παροχής.

Από το 2012, από την Αυτόνομη Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ παραδίδονταν μία μικρή ποσότητα πετρελαίου προς την Τουρκία, μέσω βυτιοφόρων αυτοκινήτων. Η Βαγδάτη είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συνεργασία της Άγκυρας με το Ιρακινό Κουρδιστάν θα σπάσει τη συμφωνία με το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός νέου αγωγού, που χτίστηκε για τις προμήθειες πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία και αυτό είναι που περνά τη δοκιμασία (των σχέσεων), πριν την έναρξη της προβλεπόμενης λειτουργίας του, το 2014.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων Αστί Χαουραμί του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στις 31 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Αυτόνομη Περιφέρεια σχεδιάζει την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού με την Τουρκία, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τον Κιρκούκ – Τσεϊχάν.

αποδοση Βαλκανικό Περισκόπιο