ΚΟΣΜΟΣ

Μειώθηκαν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων

Μειώθηκαν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε μηνών σήμερα, ενώ σημειώθηκε ζήτηση-ρεκόρ στην δημοπράτηση τετραετών ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, γεγονός που μειώνει τις ανάγκες δανεισμού της ιταλικής κυβέρνησης για το υπόλοιπο του έτους που εκπνέει.

Το ιταλικό δημόσιο εξασφάλισε δανεισμό ενός ποσού 22 δισεκ. ευρώ και πλέον διαθέτοντας 4ετούς διάρκειας ομόλογα. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη πώληση αξιόγραφων μιας ευρωπαϊκής διάρκειας το τελευταίο διάστημα και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναγκάστηκε να την τερματίσει σχεδόν δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε.

Σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης καταγράφηκε επίσης πτώση των αποδόσεων, με τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων —τα οποία οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ή κερδοσκοπικών τοποθετήσεων— να μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Το επιτόκιο των δεκαετών ιταλικών ομολόγων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 4,18%. Είχε μειωθεί νωρίτερα στο 4,13%, όχι μακριά από το χαμηλό πενταμήνου της Δευτέρας (4,07%).

Τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα βρίσκονταν 1,8 μονάδες βάσης ψηλότερα, στο 4,13%, μετά την πτώση τους σε χαμηλό εξαμήνου την Δευτέρα (3,961%) αφού ο Fitch αναβάθμισε την προοπτική του ισπανικού κρατικού χρέους.

Ο οικονομολόγος Μίχαελ Λάιστερ της Commerzbank χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη την έκδοση των αξιόγραφων της Ιταλίας, σχολιάζοντας πως «συνολικά, απαλλάσσει (την ιταλική κυβέρνηση) από ένα σημαντικό μέρος της αναχρηματοδοτικής πίεσης δίνοντάς της περισσότερη ελευθερία».

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κάλυψε το 95% του στόχου για τον δανεισμό του φέτος με αυτή την πώληση και αναλυτές εκτίμησαν ότι θα μειώσει τον όγκο των αξιόγραφων τα οποία θα δημοπρατήσει το υπόλοιπο του 2013.

Η ισχυρή αυτή οικονομική θέση της Ρώμης και οι προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αύριο περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της επιτρέπουν στην Ιταλία να αντεπεξέρχεται στις πιέσεις τις οποίες προκαλούν οι πολιτικές εντάσεις ενόψει της ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα αυτό του κοινοβουλίου μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη. Ο Μπερλουσκόνι έχει απειλήσει επανειλημμένα να ρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που εξοστρακιστεί από το πολιτικό σκηνικό.