ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Αλβανίας: «Οι Αλβανοί-συστατικό μέρος κοινωνίας Σκοπίων»

Πρωθυπουργός Αλβανίας: «Οι Αλβανοί-συστατικό μέρος κοινωνίας Σκοπίων»

Μία ώρα κράτησε η χθεσινή συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον οικοδεσπότη πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, βάσει του πρωτοκόλλου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, εκτός από τα θέματα της διακρατικής συνεργασίας, εστίασε τις δηλώσεις του στα αλβανικά θέματα, τις εθνοτικές σχέσεις και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Οχρίδας, αλλά μέσα από μια σύντομη φράση, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων είναι, μάλλον, σταθερή, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

Μετά τις δηλώσεις του πρωτοκόλλου για την εντατικοποίηση των διακρατικών σχέσεων σε διάφορους τομείς, ο Ράμα υπεισήλθε σε θέματα που σχετίζονται με τους Αλβανούς.

Αναφερόμενος σε τελευταία επεισόδια μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, ο Ράμα δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία όλες αυτές τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και εθνοτικής βίας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική διευθέτηση και κάνουμε έκκληση για ηρεμία και προσοχή, γιατί η πρόοδος των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την αμοιβαία επιτυχία.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι για το καλύτερο για όλους είναι το κοινό μέλλον, μαζί δημιουργούμε από κοινού τις προοπτικές της περιοχής, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου οι Αλβανοί αποτελούν τα συστατικά της μέρη και συμμετέχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της πολιτικής και ελπίζουμε μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας-πλαίσιο της Οχρίδας να έχουν επιτυχία. Κατανοούμε ότι οι πολιτικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο. Για αυτό λέω ότι κάθε έκφραση βίας οπισθοδρομεί τις διαδικασίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Γκρούεφσκι εν συντομία δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων είναι σταθερές και ότι συνεχώς ενισχύονται.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι υπάρχει συνέχεια στη διμερή συνεργασία, στην οικονομία και σε έργα υποδομών και ενέργειας.

«Είμαστε στο στάδιο της εκκίνησης για το Διάδρομο 8 και έχουμε δεσμευθεί για μια καλύτερη επικοινωνία με την Αλβανία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε ένα πνεύμα κατανόησης και φιλίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο