ΚΟΣΜΟΣ

Χέιγκ για Ιράν: Οι μεγάλες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία

Χέιγκ για Ιράν: Οι μεγάλες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία

Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει "να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία" που δίνουν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στις οποίες έχει σημειωθεί "πολύ σημαντική πρόοδος", δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο και συνεχίζουν να σημειώνουν. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε ακόμα να λύσουμε σημαντικά θέματα και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα τελειώσει. Πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο και προσοχή στη διάρκεια της ημέρας", τόνισε ο Χέιγκ.

"Όλοι οι υπουργοί που βρίσκονται εδώ γνωρίζουν ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία με τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την εκμεταλλευτούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εδώ και καιρό", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ο Χέιγκ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να πει ότι "θα υπάρξει συμφωνία απόψε".

"Εάν όμως δεν υπάρξει (συμφωνία), θα πρέπει να συνεχίσουμε κατά τις προσεχείς εβδομάδες, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. 'Ομως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πολλά θέματα έχουν επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο", τόνισε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να φανούν "διαλλακτικές".

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Χέιγκ τόνισε ότι πρέπει να περιμένει κανείς μια συμφωνία για να μπορεί να κάνει σχόλιο και ζήτησε από όλους να "κάνουν υπομονή".