ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βιετνάμ κατευθύνεται ο φονικός τυφώνας

Στο Βιετνάμ κατευθύνεται ο φονικός τυφώνας

Οι αρχές του Βιετνάμ απομάκρυναν προληπτικά τουλάχιστον 600.000 κατοίκους από περιοχές τις οποίες αναμένεται να πλήξει νωρίς αύριο το πρωί τυφώνας Χαϊγιάν ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους στις Φιλιππίνες. 

"Εκκενώσαμε τουλάχιστον 147.000 κατοικίες, δηλαδή περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους", τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο σε 200.000 κατοίκους κεντρικών περιοχών, κυρίως της επαρχίας Κουάνγκ Ναμ, επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο Χαϊγιάν άλλαξε την πορεία του.

tttt2

Ο τυφώνας Χαϊγιάν, από τους βιαιότερους που σαρώνει τον πλανήτη στα χρονικά, αποδυναμώθηκε τη νύχτα περνώντας από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1, όταν φθάσει ως τροπική καταιγίδα πλέον στις ακτές του Βιετνάμ το πρωί τις Δευτέρας, δηλαδή 24 ώρες αργότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και να πλήξει βορειότερες περιοχές, όπως η επαρχία Τανχ Χόα, σε σχέση με τις πρώτες προγνώσεις, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας του Βιετνάμ.

tttt3

Ο Χαϊγιάν κατευθύνεται γρήγορα βόρεια - βορειοδυτικά με ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα. Αναμένεται να φθάσει στο Βιετνάμ αύριο, στις 07.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα, δηλαδή πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 300 χλμ. την ώρα στις Φιλιππίνες την Παρασκευή.

ttttt4

Χθες, εν αναμονή του τυφώνα, αρχές είχαν εκκενώσει κεντρικές επαρχίες, τα σχολεία ήταν κλειστά, τα αλιευτικά σκάφη που έπλεαν ανοικτά των κεντρικών και νότιων περιοχών είχαν κληθεί να επιστρέψουν στην ακτή ή να απομακρυνθούν από ευάλωτες περιοχές.

katastrofh3

Διαβάστε επίσης: Διεθνής βοήθεια στις Φιλιππίνες για τα θύματα του τυφώνα

Φιλιππίνες: Φόβοι για 10.000 νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Φιλιππίνες: Oι νεκροί από τον τυφώνα έχουν ξεπεράσει τους 1.000

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 1200 νεκροί από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Τυφώνας σαρώνει τις Φιλιππίνες: Εκατοντάδες οι νεκροί

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 100 νεκροί από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Σαρώνει τις Φιλιππίνες ο πανίσχυρος τυφώνας Χαϊγιάν

Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν έφτασε στις Φιλιππίνες