ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής βοήθεια στις Φιλιππίνες για τα θύματα του τυφώνα

Διεθνής βοήθεια στις Φιλιππίνες για τα θύματα του τυφώνα

Ενώπιον του μεγέθους της καταστροφής πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών "όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει".

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "έστειλε ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις αρχές, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με έκτακτη βοήθεια αν αυτή ζητηθεί", δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κάθε χρόνο οι Φιλιππίνες πλήττονται από 20 μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι η πρώτη ενδοχώρα που συναντούν τα καιρικά φαινόμενα που σχηματίζονται πάνω από τον Ειρηνικό.

Τυφώνες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων... το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων πλήττεται συχνά από τη φύση, με σχεδόν κάθε φορά έναν απολογισμό βαρύτερο από τον προηγούμενο στη φτωχή αυτή χώρα όπου βασιλεύει η γάγγραινα της διαφθοράς.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν αφού σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες την Παρασκευή, κατευθύνεται σήμερα στο Βιετνάμ.

Διαβάστε επίσης:

Φιλιππίνες: Φόβοι για 10.000 νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Φιλιππίνες: Oι νεκροί από τον τυφώνα έχουν ξεπεράσει τους 1.000

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 1200 νεκροί από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Τυφώνας σαρώνει τις Φιλιππίνες: Εκατοντάδες οι νεκροί

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 100 νεκροί από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Σαρώνει τις Φιλιππίνες ο πανίσχυρος τυφώνας Χαϊγιάν

Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν έφτασε στις Φιλιππίνες