ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα θα αποκτήσει ναυτική βάση στην Αίγυπτο

Η Μόσχα θα αποκτήσει ναυτική βάση στην Αίγυπτο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στηνεφημερίδα Rossiyskaya Gazeta ότι θα αποκτήσει ρωσική ναυτική βάση στην Αίγυπτο, ανακοινώνοντας συγχρόνως την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχουν μια σειρά έργων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα απολέσουν την επιρροή τους στη Βόρεια Αφρική, παρά την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κάιρο.

Ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα είπε ότι στοχεύει να αποκτήσει μια ναυτική βάση στα μεσογειακά παράλια της Αιγύπτου, γιατί είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, από την άποψη να ελέγχει τι συμβαίνει στην περιοχή της Μεσογείου.

Για τη ναυτική βάση στην Ταρτούς στη Συρία, είπε ότι είναι βάση ανεφοδιασμού του ρωσικού στόλου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν την επιρροή τους στη βόρεια Αφρική, ιδίως στην Αίγυπτο, διότι οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει την επιρροή τους στο Κάιρο και οι Αιγύπτιοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό», είπε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει μια ποικιλία σχεδίων για την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας».