«Κόκκινη γραμμή» για το Ιράν ο εμπλουτισμός ουρανίου

Newsbomb

Η Τεχεράνη προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις, εάν δεν υπάρχει εγγύηση του δικαιώματός του να προχωρά σε εμπλουτισμό ουρανίου.

O επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματός του σε δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη... Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε σοβαρές συζητήσεις μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Αραγτσί έγραψε νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στου Twitter πως «καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του ουρανίου δεν θα γίνει αποδεκτή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις θα καταλήξουν σε μία «στέρεη συμφωνία», η οποία δεν μπορεί να είναι δυνατή παρά μόνο επί μίας «αυστηρής βάσης».

«Προς το παρόν οι Ιρανοί δεν έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αποδεχθούν τη θέση των έξι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Ελπίζω ότι θα την αποδεχθούν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός του ιρανικού στρατοπέδου.

Όπως είπε, «το Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι και για ατομική βόμβα. Αυτή είναι η κοινή θέση που υπερασπιζόμαστε»

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών των χωρών της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα άρχισε χθες στη Γενεύη.

Σήμερα οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν τη συζήτηση επί των λεπτομερειών ενός κειμένου που έχει εγκριθεί από την ομάδα 5+1, το οποίο προβλέπει την θέσπιση περιορισμών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved