ΚΟΣΜΟΣ

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» χαρακτήρισε η Άγκυρα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» χαρακτήρισε η Άγκυρα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» κήρυξε σήμερα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Άγκυρα η Τουρκία απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη σημερινή απόφαση του Καϊρου να απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας και στις κατηγορίες της αιγυπτιακής πλευράς ότι η Άγκυρα υποστηρίζει οργανώσεις που στοχεύουν να υπονομεύσουν τη χώρα--μία σαφή αναφορά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα του ανατρεπέντος αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


"Λυπούμαστε για αυτή την κατάσταση. Αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας βαρύνει την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ήρθε στην εξουσία κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές στον κόσμο της ανατροπής του Μόρσι, χρακτηρίζοντάς την ένα "ανεπίτρεπτο πραξικόπημα". Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, η οποία πραγματοποιεί διαδηλώσεις με αίτημα την επαναφορά του στην εξουσία, έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, το ΑΚ.


"(Η Αγκυρα)...επιχειρεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά των αιγυπτιακών συμφερόντων, υποστήριξε τις οργανώσεις που επιχειρούν να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελατί εξηγώντας γιατί ο τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε να φύγει από τη χώρα.
Σε απάντηση της απόφασης της Αιγύπτου, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ μιλώντας ζωντανά στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT είπε: "Ελπίζω οι σχέσεις μας να επανέλθουν ξανά στο φυσιολογικό".


Και οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης σε επίπεδο επιτετραμμένου--ουσιαστικά ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας.
Αμφότερες είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους τον Αύγουστο για διαβουλεύσεις μετά την επίθεση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εις βάρος οπαδών του Μόρσι, στις 14 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.