ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικοί οι πολίτες των ΗΠΑ μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Επιφυλακτικοί οι πολίτες των ΗΠΑ μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Επιφυλακτικοί ως προς τη διπλωματική συμφωνία του περασμένου Σαββατοκύριακου με το Ιράν είναι οι αμερικανοί πολίτες αλλά δεν υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης, ακόμη και αν η ιστορική διπλωματική προσπάθεια αποτύχει, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του Reuters / Ipsos που έγιναν γνωστά την Τρίτη.


Τα αποτελέσματα είναι αίφνης καλές ειδήσεις για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα , του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του «κακότεχνου» νόμου για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters / Ipsos , το 44% των Αμερικανών θα στηρίξει την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων στη Γενεύη και μόλις το 22% είναι κατά.

Ενώ η έρευνα παρουσιάζει μικρή εμπιστοσύνη μεταξύ των Αμερικανών ως προς τις ιρανικές προθέσεις, εντούτοις καταδεικνύει μια ισχυρή επιθυμία των πολιτών να αποφευχθεί νέα αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή μετά από τους μακροχρόνιους και ιδιαιτέρως δαπανηρούς σε οικονομικό κόστος και ανθρώπινες ζωές πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ακόμη και αν η συμφωνία με το Ιράν αποτύχει, το 49% των αμερικανών πολιτών επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις κυρώσεις και το 31% πιστεύει ότι πρέπει να δρομολογηθεί μια νέα διπλωματική προσπάθεια. Μόνο το 20% των ερωτηθέντων θέλουν να αναληφθεί εναντίον του Ιράν στρατιωτική δράση.

Η ακρίβεια των online δημοσκοπήσεων-ψηφοφοριών του Reuters / Ipsos μετριέται χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιοπιστίας. Σε αυτή την περίπτωση η δημοσκόπηση -η οποία διεξήχθη από την Κυριακή έως την Τρίτη σε δείγμα 591 ερωτηθέντων - έχει μια κλίμακα αξιοπιστίας συν ή πλην 4,9 ποσοστιαίες μονάδες.