ΚΟΣΜΟΣ

«Οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν πρέπει να βελτιωθούν!»

«Οι συνθήκες κράτησης του  Οτσαλάν πρέπει να βελτιωθούν!»

«Το ζήτημα των Κούρδων έχει αντικατασταθεί από την ένοπλη δράση, σε συζητήσεις και αυτό θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής αλλά και σε όλον τον κόσμο» τόνισε σε ομιλία του ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Ειρήνης και Δημοκρατίας – BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς .

Ο Κούρδος ηγέτης πρόσθεσε ότι η πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στην ελπίδα και την προσδοκία. «Σήμερα στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα καζάνι που βράζει, αν αφαιρεθεί αυτή η διαδικασία θα σημάνει και το τέλος του διαλόγου. Εμείς θα κάνουν ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το πέρας του διαλόγου».

Ο Selahattin Demirtaş υπενθύμισε ότι το μανιφέστο του αρχηγού του PKK, Abdullah Öcalan, η «Δημοκρατική Απελευθέρωση και η Ελεύθερη Ζωή « που αναγνώστηκε στο Ντιγιαρμπακίρ κατά τη διάρκεια του Νεβρόζ (νέου έτους) είχε προκύψει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με το κράτος.

«Ο Οτσαλάν διακοίνωσε σε αυτό το Νεβρόζ την εξεύρεση λύσης στη Μέση Ανατολή. Τόσο ο κουρδικός λαός, όσο και ο τουρκικός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας».

Ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε στα λόγια του Οτσαλάν: Εμείς εμπλεκόμαστε σε μια διαδικασία από την οποία δεν έχουμε χάσει κανέναν και αυτό είναι σημαντικό.

Ο Κούρδος ηγέτης του BDP, κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι βλέπει τον εαυτό του συνεχώς ως μοναδικό παράγοντα στη διαδικασία.

Πρόσθεσε: «Σήμερα ο πρωθυπουργός λέει ότι οι μητέρες δεν κλαίνε πια για τα παιδιά τους, αλλά δεν αναφέρεται στην συμβολή του Οτσαλάν σε αυτό. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έπαιξαν ρόλο ο Οτσαλάν και το κόμμα BDP; Αυτή η ανισορροπία πρέπει να σταματήσει. Δεν αποφάσισε ο Ερντογάν, αλλά από κοινού με τον Οτσαλάν και το BDP, και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απευθυνόμενος στις τουρκικές αρχές τόνισε: «Οι συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άτομο με σεβασμό. Οι αρχές έχουν επίγνωση της αποστολής του κουρδικού λαού και η όλη διαδικασία με το PKK είχε εναποτεθεί στον Οτσαλάν. Πρέπει να τον εκτιμούν. Ως εκ τούτου, το κράτος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο της αντιμετώπισής του. Μπορούν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ενώ βρίσκεται ο ηγέτης των Κούρδων σε μια τέτοια μεταχείριση;

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο