ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τη κλοπή ραδιενεργού υλικού

Μεξικό: Δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τη κλοπή ραδιενεργού υλικού

Οι κάτοικοι του Μεξικού δεν κινδυνεύουν μετά την κλοπή μιας ποσότητας «εξαιρετικά επικίνδυνου» ραδιενεργού υλικού, όπως εκτίμησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Με βάσει τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι μεξικανικές αρχές και η ΙΑΕΑ πιστεύουν ότι ο πληθυσμός (του Μεξικού) είναι ασφαλής και θα παραμείνει», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ένα φορτηγό που μετέφερε περίπου 60 γραμμάρια κοβαλτίου 60 το οποίο προοριζόταν για ιατρική χρήση εκλάπη τη Δευτέρα από ένα βενζινάδικο σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας. Η ουσία εντοπίστηκε χθες Τετάρτη σε έναν αγρό έξω από το προστατευτικό της κέλυφος.

Ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού Χουάν Εϊμπενσούτς εκτίμησε χθες ότι οποιοσδήποτε έπιασε στα χέρια του αυτό το υλικό είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο πως «είτε είναι ήδη νεκρός, είτε ετοιμοθάνατος».

Η ΙΑΕΑ από την πλευρά της επανέλαβε ότι το ραδιενεργό υλικό που εκλάπη ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο» και ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό «πιθανόν μοιραία».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στο κοβάλτιο 60 δεν υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν άλλους ανθρώπους με τους οποίους ενδέχεται να έρθουν σε επαφή.

Πέρσι η ΙΑΕΑ είχε καταγράψει 17 περιπτώσεις παράνομης κατοχής ραδιενεργών υλικών και απόπειρας πώλησής του καθώς και 24 κλοπές ή απώλειες ραδιενεργών ουσιών, αριθμοί που, κατά την υπηρεσία αυτή, συνιστούν μονάχα την «κορυφή του παγόβουνου» στο πρόβλημα. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Τσετσενία όπου το 2011 είχαν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να πουλήσουν ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε επίσης:

Μεξικό: Βρέθηκε χυμένο σε χωράφι το ραδιενεργό υλικό που είχε κλαπεί

Έκλεψαν όχημα με επικίνδυνο ραδιενεργό φορτίο

Ροή Ειδήσεων