ΚΟΣΜΟΣ

Έριδες για την κληρονομιά του Μαντέλα

Έριδες για την κληρονομιά του Μαντέλα

Η εβδομάδα μνήμης στον ιστορικό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα συνεχίζεται και σήμερα με την επιμνημόσυνη τελετή στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την κηδεία στη γενέτειρά του Κουτού.

Ωστόσο, ο πόλεμος για την οικονομική αλλά και την ηθική του παρακαταθήκη έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στην οικογένεια και στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο που διεκδικεί την φήμη του για να προσελκύσει ψήφους και υποστηρικτές.

Από αυτή την μάχη δεν λείπει και το ίδρυμα «Νέλσον Μαντέλα» το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1999 για να προστατεύσει την εικόνα του και πλέον κλυδωνίζεται.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες δύο από τις κόρες του η Μακαζίουε και η Ζενάνι Μαντέλα είχαν κινηθεί νομικά ζητώντας την απομάκρυνση του Έλληνα δικηγόρου και φίλου του Τζόρτζ Μπίζου και των συνεργατών του από τα διοικητικά συμβούλια δύο εταιρειών διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που η αξία τους είναι μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Να σημειωθεί πως η κόρη του Μάκι και η εγγονή του ίδρυσαν μια εταιρία με κρασιά, παρά τις διαφωνίες του εκλιπόντος που είχε δηλώσει πως όσο ζει δεν θέλει να δει το όνομά του σε προϊόντα καπνού και αλκοόλ.

Οι κληρονόμοι του, που ερίζουν και την τελευταία του κατοικία «περικυκλώνουν την περιουσία του, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν οικονομικό όφελος από ένα παγκόσμιο σύμβολο», σχολίασαν οι «Sunday Times»!