ΚΟΣΜΟΣ

Eπιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα

Eπιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα

Επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα, στην οποία αναμένεται να παραστούν πάνω από 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής, θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ.


Μεταξύ των ηγετών που θα μιλήσουν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Η τελετή θα γίνει στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB, κοντά στο Σοβέτο, όπου ζούσε κάποτε ο Μαντέλα. Σε αυτό το στάδιο, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010, ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του.

Το κοινό αναμένεται να αρχίσει να συρρέει στο επιβλητικό στάδιο πριν από την αυγή, έχοντας πιθανώς να αντιμετωπίσει κακές καιρικές συνθήκες καθώς η Νοτιοαφρικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει πιθανότητα 80% βροχής κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής.

Το μνημόσυνο θα ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί τοπική ώρα ( 09.00 GMT ) με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία.
Στη συνέχεια τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη θα αποτίσουν φόρο τιμής στο άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν όσα θα συμβαίνουν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες.

Επί ποδός θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί.

Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.