ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Δύο νεκροί από επίθεση σε παγιδευμένο αυτοκίνητο

Μαλί: Δύο νεκροί από επίθεση σε παγιδευμένο αυτοκίνητο

Δύο Σενεγαλέζοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στο βορειοανατολικό Μαλί, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.


Άλλοι τέσσερις Μαλινέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε μπροστά από μια τράπεζα στην πόλη Κιντάλ. Οι στρατιώτες είχαν αναλάβει τη φύλαξη της τράπεζας που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο Μαλί. Την ευθύνη ανέλαβε ένας Μαλινέζος τζιχαντιστής, ο Σουλτάν Ουλντ Μπάντι, ο οποίος στο παρελθόν μετείχε σε διάφορες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες στο Σάχελ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι "μιλάει εξ ονόματος όλων των μουτζαχεντίν του Αζάουαντ (βόρειο Μαλί)" και ότι "η επιχείρηση αυτή ήταν μια απάντηση στις αφρικανικές χώρες που έστειλαν στρατιώτες για να στηρίξουν τον πόλεμο του (Γάλλου προέδρου) Φρανσουά Ολάντ στα ισλαμικά εδάφη".

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις "σε όλο το Αζάουαντ και σε άλλες περιοχές εναντίον των σταυροφόρων της Γαλλίας και των υπαλλήλων της που δεν αγαπούν το Ισλάμ".

Ο Σουλτάν Ουλντ Μπάντι έγινε γνωστός επειδή απήγαγε Ευρωπαίους στην περιοχή αυτή και τους "πουλούσε" σε ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) και ήταν κάποτε στενός συνεργάτης του ηγέτη της, του Άμπου Ζέιντ ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές του 2013. Εγκατέλειψε την Aqmi και προσχώρησε στο Κίνημα για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) προτού αποχωρήσει και από αυτό και ιδρύσει μια δική του ομάδα.

Ρoή Ειδήσεων