ΚΟΣΜΟΣ

ΜακΚέιν προς Ουκρανούς: Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας

ΜακΚέιν προς Ουκρανούς: Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας

«Η Αμερική είναι μαζί σας», είπε ο Aμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν στους περίπου 200.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Όπως είπε ο κ. ΜακΚέιν, η τύχη της Ουκρανίας βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη.

«Η Ουκρανία θα κάνει καλύτερη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα κάνει καλύτερη την Ουκρανία», τόνισε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στο συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτύρεται κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά να στραφεί προς τη Ρωσία.

«Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημά σας, το κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίζει την ίδια της την τύχη ελεύθερα και ανεξάρτητα. Και η τύχη που επιδιώκετε βρίσκεται στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. ΜακΚέιν.

Νωρίτερα ο ίδιος συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Ο ΜακΚέιν συζήτησε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά μελών του καθεστώτος Γιανουκόβιτς με την κόρη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού και πολιτικής αντιπάλου του προέδρου, Γιούλιας Τιμοσένκο.