ΚΟΣΜΟΣ

Στο οικονομικό σκάνδαλο της Τουρκίας εμπλέκεται το όνομα του Μπαγίς

Στο οικονομικό σκάνδαλο της Τουρκίας εμπλέκεται το όνομα του Μπαγίς

Συγκλονίζει η υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στην Τουρκία για το οποίο έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 84 άτομα.

Οι δικαστικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ανακοινώσεις αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο και για εμπλεκόμενους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Για την υπόθεση έγινε διορισμός άλλων δύο εισαγγελέων, ενώ νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως αντικαταστάθηκαν οι διοικητές πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, πρόκειται να περιληφθούν στην επιχείρηση οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

tourkia-skandalo-570

Τρεις εισαγγελικές έρευνες

Η πρώτη αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν.

Η δεύτερη έρευνα αφορά το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μάρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλο για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν έδιδαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών.

TOYRKIA1

Η όλη κατάσταση λαμβάνει και πρόσθετες οικονομικές διαστάσεις. Το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης χτες έκλεισε με πτώση 5,21%, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι η πτώση ήταν της τάξης του 2,12 τοις εκατό.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί φως στην υπόθεση και να λάμψει η αλήθεια.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, ενώ ο αναπληρωτής αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος (MHP), Οκτάι Βουράλ, υπογράμμισε ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, όπου κι αν καταλήξει και όποιος και αν εμπλέκεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποπέμφθηκαν πέντε αστυνομικοί διοικητές στην Τουρκία

Συνελήφθησαν συγγενείς υπουργών και επιχειρηματίες στην Τουρκία

Τουρκία: Συνελήφθησαν οι γιοι τριών υπουργών για δωροδοκία